Blogia
nallocosta a l'Àsia Oriental

Política internacional

ESPECULACIONS SOBRE LA SUCCESSIÓ A COREA DEL NORD

Segons es desprèn de consignes com “el camarada Kim Il-sung estarà sempre amb nosaltres” (De Laurentis, 2009b:10), la propaganda oficial del règim ha estat creada d’una manera prou enginyosa com perquè el problema successori no impliqui en cap cas una pèrdua ideològica. Des d’aquesta perspectiva l’especulació al voltant de la salut de Kim Il-jong no tindria massa importància pel que fa a la identificació del poble amb el seu líder i el sistema polític imperant ja que el binomi Doctrina juche o autosuficiència-paternalisme de l’estat, quedaria a resguard de qualsevol lluita de poder interna per una possible successió. De fet, les especulacions al voltant de la salut de Kim Il-jong s’han produït en mitjans de premsa sobretot sud coreans i japonesos (alguns inclús han afirmat que l’any 2003 es va morir), països que en realitat tenen molt interès en especular sobre la salut d’un líder en edat avançada, que inevitablement morirà algun dia, per pressionar una possible successió en termes d’un canvi de política al país que rebaixés la tensió a la regió. Tanmateix, quan més s’ha especulat sobre la salut de Kim Il-jong, Corea del Nord ha respost amb maniobres clares de demostració de poder i unitat davant qualsevol possible interès per part de les potències estrangeres de debilitar el govern, la qual cosa fa pensar que, com alguns acadèmics han apuntat, la lluita successòria dins el país podria haver iniciat.

En aquest sentit, podríem especular que les “raons de salut” servirien per preparar la successió del líder amb el menor cost possible per a la fortalesa de la ideologia i el règim autoritari. De fet, un dels indicis que crida l’atenció és el nomenament de Kim Il-un[1], el fill petit de Kim Il-jong, per a un càrrec dins la Comissió de Defensa nord coreana en dies recents (Europa Press, 26/04/2009), ja que aquest és l’òrgan militar suprem de l’Estat i representa l’exèrcit, el gran pilar de poder del règim potenciat pel seu pare, que en els darrers anys ha anat guanyant terreny de poder al Partit dels Treballadors (De Laurentis, 2009b). Podríem estar doncs davant d’una nova successió monàrquica o, com alguns autors pensen, la lluita està entre els quadres militars més alts? Tot i que es creu que és massa jove (25 anys), la primera possibilitat no es pot descartar ja que qui millor es podria identificar amb el gran líder de la pàtria Kim Il-sung o el “president etern” és un dels seus descendents, la qual cosa podria ser ben acceptada per una població acostumada a les successions hereditàries i a definir l’actual identitat nacional amb la independència del període previ a l’arribada dels estrangers, la última dinastia coreana, la Choson (1392-1910) que tenia un clar tarannà confucià. En tot cas, no sembla que hi pugui haver massa canvis en l’ordre intern del país davant una possible mort pròxima del líder que faci pensar en una major obertura. El més probable és que la transició transcorri d’una manera natural i amb poc rebombori, tal i com va passar en el darrer canvi successori.



[1] Sembla, que els mitjans de comunicació internacionals no tenen clar si el càrrec és o no d’importància.

REFERENCIES BIBLIOGRAFIQUES

 

De Laurentis, E. (2009b). “El sistema polític de Corea del Nord”. FUOC, mòdul VII de l’assignatura Organització política i jurídica a l’Àsia Oriental.

www.europapress.es/internacional/asia00409


[1] Sembla, que els mitjans de comunicació internacionals no tenen clar si el càrrec és o no d’importància.

REFLEXIONS PRÈVIES A LES ELECCIONS PRESIDENCIALS DEL JAPÓ 2009

El més probable és que l’Administració Aso sigui efímera si tenim en compte la crisi econòmica, les lluites internes dins el partit, la corrupció, etc., que han provocat que l’acceptació popular del PLD hagi baixat al 10% en l’actualitat, la qual cosa podria ser la clau per a una victòria en les properes eleccions d’aquest any de la oposició, el PDJ liderat per Osawa, que ja té majoria a la Cambra Alta des de 2007. A més, al meu parer cal tenir en compte dos aspectes que combinats podrien acabar de fiançar les possibilitats d’un canvi polític:

1. Alguns autors assenyalen que l’ex Primer Ministre Koizumi (2001-2006) podria haver acabat amb les faccions dins el PLD o que “the factions are dead”. Tant si el causant de la pèrdua de poder de les faccions del PLD (els líders de les quals eren els encarregats d’escollir els Primers Ministres i els representants dels grups de poder) ha estat Koizumi, com si la causa prové de la reforma de la llei electoral de 2004, impulsada com a conseqüència de la corrupció interna del Partit, que obliga als mentors del PLD a competir entre ells pels districtes, la qüestió és que des de llavors els poders locals són més decisius en l’elecció del Primer Ministre[1]. Això podria ser entès com una descentralització del poder, alhora que una major democratització del sistema electoral que podria fer sentir amb més força l’opinió de la població que actualment recrimina a Taro Aso i al PLD la incapacitat per sortir de la crisi.

2. Els darrers líders han estat més joves que els anteriors i no han construït el poder com els seus antecessors sinó que l’han heretat i per tant podrien tenir menys acceptació per part de la població, com de fet succeeix. Alhora algunes de les faccions malmeses per Koizumi com la facció Takeshida, de la qual prové Osawa, han augmentat el seu poder en l’àmbit rural[2] que és el que ha patit amb més força els efectes de la crisi econòmica i l’envelliment de la població.

Tanmateix, el PLD segueix controlant la Cambra Baixa que és la que decideix l’elecció del Primer Ministre i per tant, podria ser, que més que un canvi de partit assistíssim a un canvi de cares que aportés un nou aire al govern i millorés el carisma del líder, tal i com va passar amb Koizumi. També caldrà veure els efectes de la crisi global sobre el Japó i la fortalesa o no que puguin adquirir els seus líders com a conseqüència de la seva participació en la recuperació econòmica global o regional, però és probable que en aquest sentit la manca de temps no permeti obtenir conclusions clares per part dels electors al moment de votar a les urnes. El que queda clar és que ens trobem amb un canvi notori cap al bipartidisme que pot representar un major diàleg i negociació al moment de governar i per tant un nou tarannà de la política japonesa. (Delage, 2009:33-35)


REPTES QUE HAURÀ D’ENFRONTAR EL PROPER PRIMER MINISTRE

Probablement més que plantejar una perspectiva parcialment reformista, el nou primer Ministre hagi de plantejar reformes de fons, ja que amb l’actual sistema hi ha obstacles insalvables entre els que destaquen l’envelliment de la població, i la baixa natalitat que pressionen el sistema de pensions i la seguretat social, així com el sistema financer de país, i el baix consum de la població que prefereix estalviar, la qual cosa retrau la recuperació econòmica.

El sistema de seguretat social establert a partir dels anys 50, després de la segona guerra mundial, que havia estat un dels millors del món, defalleix a partir dels anys 80 quan envelleix la població i els polítics aplacen les reformes en aquest àmbit. Actualment, “The Japanese have one of the longest life spans of all the world’s peoples. As of 2005, the average life expectancy was 78.53 years for men and 85.49 years for women... At the same time, Japan’s total fertility rate is extremely low...only 1.34 as of 2007” (Japan Echo, 2009), “the 75-and-over population in Japan is 13 million, which is approximately 10% of the total. But this age group accounted for nearly 30% of the ¥33 trillion in total medical expenditures in fiscal 2005” (Japan Echo, 2008) Com a conseqüència s’observen algunes variacions en el sistema sanitari que pressionen sobre les finances de l’estat: els hospitals públics han reemplaçat a les clíniques privades i els metges s’han passat al sistema públic; ha augmentat la pressió social per gestionar els errors mèdics i per tant les despeses administratives; concentració de metges en les grans ciutats en detriment dels hospitals regionals que pateixen escassetat de metges; més càrrega de treball pels joves doctors en els hospitals que es veuen desbordats si poden es traslladen a les clíniques privades en detriment del servei públic (Japan Echo, 2009). Alhora la cura dels ancians que havia estat sovint atesa per les famílies s’ha anat revertint en l’àmbit rural com a conseqüència del desplaçament dels més joves a les ciutats.

Tenint en compte que “Japan’s medical expenses amount to about 8% of gross domestic product. This is on the low side among the developed countries in the Organization for Economic Cooperation and Development, where the average GDP share is 8.9%.” (Japan Echo, 2009), el Japó hauria de fer encara un esforç més gran en matèria d’atenció sanitària si vol estar al nivell d’altres països, però la crisi econòmica dificulta molts canvis en aquest sentit. Alguns analistes indiquen que el baix consum de les famílies, l’alt nivell d’estalvi per fer front a les despeses que no cobreix l’estat en l’edat de jubilació o la debilitat del mercat intern i la pressió de l’augment de l’envelliment de la població sobre el sistema de pensions i el sistema sanitari són la causa de la crisi econòmica continuada del Japó des dels anys 90 (Rodríguez, 2004) que s’haurà ara d’afegir als efectes de la crisi econòmica actual mundial sobre el país. Per tant, potser caldrà que el proper primer Ministre plantegi reformes estructurals en l’àmbit econòmic que facin possible la reestructuració del sistema de pensions i el sistema sanitari a curt i llarg termini que permetin trencar amb aquest cercle viciós.

 

REFERENCIES BIBLIOGRAFIQUES

 

Delage, F. (2009). “El sistema polític del Japó”. FUOC, mòdul IV de l’assignatura Organització política i jurídica a l’Àsia Oriental.

Diversos autors (2009). “Building a sustainable medical care system”. JAPAN ECHO, Vol.36, No.1. Extret de http://www.japanecho.co.jp/index.html

Diversos autors (2008). “Social security in an aging Japan”. JAPAN ECHO, Vol.35, No.5. Extret de http://www.japanecho.co.jp/sum/2008/b3505.html

Diversos autors (2006). “Looking to the Post-Koizumi Era: Legacy and New Leadership”. Conferència impartida al Center for international and strategic studies (CSIS). Washington. Extret de http://media.csis.org/japan/060531_postkoizumi.mp3

Giné, J. (2009). “El ascenso “pacífico” de la política exterior de Japón”. Extret de http://www.igadi.org/index.html 20/03/2009.

Rodríguez, E. (2004). “Consideraciones acerca de las perspectivas actuales de reformas económicas en Japón”. Extret de http://www.eumed.net/rev/japon/04/ramm.htm

Rodríguez, S. (2009). “El sistema jurídic del Japó”. FUOC, mòdul V de l’assignatura Organització política i jurídica a l’Àsia Oriental.



[1] Per a més informació escoltar àudio http://media.csis.org/japan/060531_postkoizumi.mp3, intervenció 1.

[2] Per a més informació escoltar àudio http://media.csis.org/japan/060531_postkoizumi.mp3, intervenció 3.

CLAUS PER ENTENDRE LA POLITICA NORD COREANA

El període colonial i el conflicte de la Guerra Freda van marcar el destí d’una Corea històricament unitària, deixant com herència la divisió territorial i ideològica del país en dos fins els nostres dies. Corea del Nord, al igual que la Xina, va optar pel camí de la independència que des dels inicis va estar llastrada per una geografia difícil i una manca de recursos naturals suficients per tirar endavant el seu desenvolupament econòmic, recolzat sobretot per la URSS. Així, la dictadura instaurada per Kim Il-sung es basava en l’autosuficiència del règim i en la revolució proletària del poble que s’aglutina entorn de la figura d’un gran líder que esdevé el pare “benvolent” de la pàtria, una ideologia comunista adhoc que es coneix com a doctrina juche i que manifesta el seu líder l’any 1955.

Aquest tarannà del règim justifica en gran mesura que Corea del Nord tingui un dels règims més hermètics del món, que no apareguin brots de resistència, que el poder s’hereti de pares a fills i sobretot que sota l’actual mandat de Kim Il-jong, la subsistència (garantida en els darrers anys gairebé exclusivament per la Xina) s’hagi encaminat progressivament cap al desenvolupament tecnològic nuclear i militar que, a manca d’uns recursos propis, permet disposar d’una arma de negociació i d’intercanvi amb l’exterior que des d’occident alguns han anomenat “política suïcida”[1], i que ha marcat la política interior i exterior seguida per Pyongyang, de tal manera que podríem entendre el seu comportament erràtic d’una manera àmplia com una resposta a diversos factors: interns per mantenir el control polític del règim amb accions de propaganda del dictador quan s’especula sobre el seu estat de salut i la seva successió en moments simbòlics pel règim i externs per obtenir més concessions politiques i econòmiques del grup que negocia el desmantellament del programa nuclear nord-coreà (EEUU, Corea del Sud, el Japó, Rússia i la Xina) en un moment oportú per renovar també els acords bilaterals amb els EEUU amb l’arribada d’Obama que planteja canvis en la política exterior per fer front a la crisi econòmica mundial (Giné, 2009).

Per tant, el comportament erràtic en matèria de seguretat es podria traduir en clau d’autosuficiència, independència i pervivència del règim mitjançant demostracions de poder com l’explosió d’una bomba atòmica el 2006 o el llançament del Taepedong 2 el passat abril i també com una resposta a certs moviments per part d’Occident: sancions econòmiques imposades en el marc de la ONU; inclusió de Corea del Nord a la llista negra de països vinculats al terrorisme[2]; inclusió de tres organitzacions nord coreanes implicades en el desenvolupament nuclear nord coreà en una llista negra[3]; victòria del conservador Lee Myung-bak a Corea del Sud que és més proper als interessos dels EEUU, la qual cosa ha paralitzat la voluntat conjunta de reunificació sense intermediaris manifestada a partir de l’any 2000 quan governava el partit de la oposició[4], etc.

Per tots aquests motius, no s’espera que la política nord coreana, de comportament erràtic però molt consistent amb la ideologia, pugui variar massa, si tenim en compte que la ideologia juche està a resguard des que el pare de la pàtria Kim Il-sung n’esdevingués el gran pilar (independentment de la successió), i que en matèria de seguretat l’escalada militar dels darrers anys ha portat a Corea del Nord a tenir un dels exèrcits més grans del món, la qual cosa serveix d’element clau de negociació per a un major desenvolupament econòmic del país. A més, alguns autors crítics amb els EEUU apunten que el conflicte nord coreà també els beneficia, en ser un element de fre a l’hegemonia econòmica xinesa a la regió amb la permanència d’un desestabilitzador a les seves fronteres (Polo, 2009) i per tant no es descarta una major aproximació bilateral entre els EEUU i Corea del Nord[5] ja que es podrien beneficiar mútuament. Addicionalment, en els darrers mesos s’han observat aproximacions, sorprenents si més no, entre Corea del Sud i Rússia en matèria energètica, la qual cosa dibuixa un escenari futur prou incert en les converses a “sis bandes” i en l’equilibri regional, on el Japó i la Xina, que es disputen el lideratge regional, hi tenen molt a dir.

REFERENCIES BIBLIOGRAFIQUES

 

Diversos autors (2009). “Roundtable on U.S.-North Korea Relations and tha Obama Administration”. L.A.:Korea Policy Institute.

Giné, J. (2009). “Juegos peligrosos en el Noreste de Asia”. Extret de http://www.igadi.org/index.html 13/04/2009.

Polo, H. (2009). “El sur de Corea, el país de la calma matinal”. Madrid: El Viejo Topo. Extret de http://www.rebelion.org/noticia.php?id=79308.

www.europapress.es/internacional/asia00409

http://www.korea-dpr.com

http://www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2009/04/120_17657.html



[1] Per a més informació veure “Corea del Nord reprèn la seva línia de “política suïcida” amb el llançament del Taepedong 2” (05/04/2009), Europa Press

[2] Que Bush va esborrar abans de deixar la presidència dels EEUU. (Giné, 2009)

[3] Veure Kim, S. (2009). “North Korea threatens to conduct Nuke Test”. Extret de www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2009/04/116_44094.html. (29/04/2009).

[4] Veure “First Inter-Korean Dialogue of This Year Suspended”. The Korea Times. Extret de http://www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2009/04/120_17657.html

[5] Veure Diversos autors (2009). “Roundtable on U.S.-North Korea Relations and tha Obama Administration”. L.A.:Korea Policy Institute.

LA DIPLOMÀCIA NIPONA A L’ÀFRICA EN EL CONTEXT DE LA GUERRA FREDA. L’AJUDA OFICIAL AL DESENVOLUPAMENT DEL JAPÓ: EL CAS D’ÀFRICA

Les relacions internacionals nipones durant la guerra freda foren determinades per la derrota del Japó l’any 1945 per part de les potències aliades, que va difuminar el somni d’alguns dirigents del país per crear l’”esfera de coprosperitat de la gran Àsia Oriental” (García, Pareja, 2004:11) i va provocar un fet insòlit al país quan l’emperador Hiro Hito proclama la rendició oficial, contradient així la creença d’una superioritat racial, militar i cultural, manifesta després de dècades d’expansió territorial i hostilitats militars contra els seus veïns asiàtics. Aquesta derrota implica la firma d’un acord que obliga al Japó a desocupar els territoris sota el seu domini, reconèixer la dependència estratègica i militar respecte els Estats Units i la retirada japonesa de l’escenari internacional plasmada en la doctrina Yoshida que prioritza la recuperació del país i l’impuls a l’economia (Ríos 2004:47), gràcies en part als ajuts dels EEUU, deixant de banda les qüestions de caire nacionalista impulsades per part de la ciutadania que rebutja la presència nord-americana i el nou govern del general MacArthur (1945-1952).

Així, el Japó en els anys de la postguerra manté un sistema polític estable i unes relacions exteriors regionals molt febles, i estableix les seves relacions prioritàries amb els Estats Units, convertint-se en un ferm aliat dins el bloc occidental al llarg de la guerra freda i un dels principals valedors de la seva política de contenció del comunisme a l’Àsia Oriental pel seu valor geoestratègic[1], i a la llarga a nivell mundial, a través de proporcionar ajuts econòmics a aquells països que eren possibles aliats. Malgrat alguns moviments de resistència a la bipolaritat com el Moviment dels Països no Alineats (MPNA), un moviment de solidaritat afroasiàtica que inicia el 1955 i que pretén entre altres qüestions la coexistència pacífica, la defensa de la sobirania nacional i la igualtat de races, a la llarga els propis problemes econòmics dels països integrants debilitaran aquest moviment i es veuran obligats a alinear-se de manera més o menys explícita amb un dels dos blocs. Aquest escenari donarà entrada al Tercer Món en les relacions internacionals de la guerra freda, a través de processos de descolonització que els dos blocs intentaran aprofitar per captar aliats (García, Pareja, 2004:23-24).

Un dels continents que entrarà en l’escena internacional en aquest moment és l’Àfrica, una font de disputes internacionals que adquirirà més importància a partir dels conflictes petrolers dels anys 70, convertint-se en una nova font possible de matèries primeres i un punt alternatiu d’abastament per països com el Japó, entre d’altres, que necessitarà diversificar els seus mercats quan iniciï una petita davallada de les seves expectatives de creixement econòmic després d’anys de bonança. Les estratègies dels dos blocs interessats en l’Àfrica vindran marcades majoritàriament pel seu caràcter desigual, tot i que alguns autors destacaran que la política africana del Japó a través de la seva ajuda oficial al desenvolupament (AOD), malgrat estar fonamentada en els propis interessos econòmics i la geopolítica estratègica internacional, tindrà un impacte positiu i resultats superiors a d’altres països “bailleurs de fonds” (Alden, Sato, 2004:13). Sobretot pel que fa a casos concrets de l’Àfrica sot sahariana com Ghana, Nigèria, Zaire, Tanzània, etc., que reben gran part de AOD del Japó a l’Àfrica, tot i que el país africà que rep més ajuts per part del Japó durant la guerra freda és la Sud-àfrica de l’apartheid, malgrat el qüestionament nacional i internacional que implica donar suport a un govern de caire racista (Morikawa 1984:133).

La història de les relacions nipo-africanes es remunta als anys 60 quan la major part dels països africans inicien les seves respectives independències (Matsuura, 2002:1)[2]. Makoto Sato i Chris Alden destaquen que l’AOD internacional per part del Japó inicia en el mateix període. Per tant podríem establir un lligam entre la història de les relacions bilaterals entre el Japó i l’Àfrica i la història de l’AOD per part del Japó. De fet, tant és així que segons els propis autors, l’evolució d’aquest ajut a l’Àfrica es pot dividir en cinc fases: la primera va des 1954[3] fins a la primera crisi petrolera de 1973; la segona de 1974 fins les acaballes de la segona crisi petrolera al 1980; la tercera es caracteritza pel creixement ràpid de l’ajuda japonesa (1981-1988); la quarta coincideix amb la fi de la guerra freda quan el Japó es converteix en el primer donant d’ajuda internacional al món (1989-2000); i la última marcada per un canvi fonamental de la seva diplomàcia d’ajuda (2001-fins a l’actualitat).

Durant la primera etapa, l’AOD del Japó es centra sobretot en aquells països asiàtics que havien sofert l’ocupació japonesa durant la Segona Guerra Mundial per qüestions de reparació dels danys de guerra, però la justificació oficial a l’ajuda argumenta la necessitat d’“obtenir nous mercats per a les seves exportacions i assegurar les importacions de matèries primes importants”[4] i per tant coincideix amb la idea de la Doctrina Yoshida d’enfortir l’economia. Amb tot, un altre element entrarà en joc i és el de donar suport als Estats Units posant fre a la implementació del comunisme a l’Àfrica i controlar els processos de descolonització. Així, a inicis dels anys 60, el Japó només tenia 4 ambaixades a l’Àfrica: Ghana, Etiòpia, Nigèria i el Congo però a mesura que l’economia japonesa aixecava el vol, s’intensificaven els intercanvis comercials i les inversions directes[5] amb alguns països africans[6], important or, platí i aliatges del ferro i exportant a l’Àfrica naus, camions i peces d’automòbils (Matsuura, 2002:2). No deixa de sorprendre però que el Japó durant aquest període intensifica les relacions diplomàtiques i comercials amb Sud-àfrica[7] malgrat que des del 1948 ja s’havia instituït l’apartheid. El Japó a nivell oficial i per les pressions internacionals acabaria proclamant que les relacions existents eren només a nivell consular, i prohibiria inclús l’IDE japonesa a Sud-àfrica el 1968. Tanmateix, quan s’examinen amb deteniment aquests anys es comprova que el comerç entre els dos països s’intensifica: el 1962 el volum comercial amb Sud-àfrica[8] ascendia a 178,974.000$ i el 1968 s’havia triplicat arribant a 551,591.000$ i s’incrementaria amb més força en la segona etapa. Si ho comparem amb les relacions comercials amb d’altres països africans com Kenia veurem que el volum era molt menor, 32,929.000$ el 1962 (Morikawa, 1984:134). Probablement la justificació al recolzament d’un govern racista, malgrat que el discurs oficial internacional sigui un altre, vingui fonamentat en que Sud-àfrica representava en aquells moments un bastió occidental de contenció al comunisme, i també un model de com aplacar intents d’implantar governs africans nacionalistes.

La segona etapa inicia amb la crisi petrolera de 1973 encapçalada per la OPEP en que el Japó, fruit de les necessitats energètiques sorgides en un moment de forta industrialització i creixement econòmic, prova d’acostar-se a l’Orient Mitjà i a la vegada intenta diversificar les fonts d’importacions petroleres i de matèries primes, sobretot a l’Àfrica ja que mercats com el sud-est asiàtic mostren un ressentiment popular antijaponès. Així per primer cop la seguretat econòmica pren més clarament una dimensió mundial i inicia un interès més clar per l’Àfrica, com mostren les dues primeres visites per part d’un ministre japonès en representació diplomàtica a països de l’Àfrica sot sahariana[9]. A més s’intensifica l’ajuda bilateral a països africans multiplicant-se per 27,5 entre 1970 i 1980, no només per qüestions econòmiques sinó també per captar potencials aliats i vots dins la ONU que recolzessin la candidatura de Japó (Alden, Sato, 2004:17) i per pressions dels Estats Units per fiançar el bloc anticomunista (Morikawa, 1984:137). Per la seva part, la relació bilateral amb Sud-àfrica no només es manté sinó que s’intensifica de manera extraordinària, malgrat el manteniment d’un discurs oficial prudent que imposa restriccions polítiques i culturals[10] però que en el rerefons és permissiu: el 1980 era clar que les activitats consulars del Japó en aquest país eren més importants i influenciadores que cap de les ambaixades africanes i que el volum comercial ascendia a 3.593,738.000$, mentre que per exemple amb Kenia només era de 205,602.000$[11].

La tercera etapa i última dins la guerra freda coincideix amb els anys 80 quan gràcies a les pressions internacionals liderades pels EEUU, Japó augmenta considerablement l’ajuda a l’Àfrica i a nivell mundial. Així el 1989 l’Àfrica adquireix una major porció de l’AOD nipona i assoleix la fita de 15,3%, per anar disminuint fins a un 10%, que es mantindria constant en les darreres etapes. Durant aquest període el Japó participa en la Campanya contra la fam[12] i apareix per primer cop una conscienciació major de la societat civil japonesa respecte aquests temes que pressionarien el govern a un canvi en la política d’AOD, situant-se com un dels primers països del món en quan a ajuts al desenvolupament. Amb la fi de la guerra freda, inicia la quarta etapa que suposa per l’Àfrica una reducció de l’interès per la regió per part de les grans potències però també el desmantellament del bastió sud-africà de l’apartheid. Això no impedeix que el Japó mantingui els ajuts al país, tot i que ara el govern haurà de justificar la seva política d’AOD enfront l’opinió popular[13]. La darrera etapa en canvi, vindria marcada per la crisi econòmica del Japó que tindrà efectes sobre l’AOD: disminueix l’ajuda (en un 27%), es redacta una nova carta d’AOD, es dona prioritat a les relacions bilaterals amb els països africans i d’altres regions de manera més clara que fins al 1989 i s’adopta una política exterior més compromesa i participativa en tots els àmbits (Alden, Sato, 2004:21-26).

Algunes conclusions podem extreure de les relacions internacionals del Japó durant la guerra freda: 1. Aquestes van tenir un perfil baix i es van fonamentar sobretot en criteris econòmics i d’AOD, amb l’excepció dels EEUU amb qui va mantenir una relació desigual caracteritzada per una forta dependència militar i econòmica. 2. L’AOD del Japó va versar sobretot en l’aspecte econòmic que d’entrada afavoriria als antics territoris ocupats de la regió de l’Àsia Oriental, amb l’excepció els països del bàndol soviètic, per un compromís de reparació dels danys de la segona guerra mundial. Però, després de la crisi petrolera de 1973, experimenta un gir ampliant horitzons a un nivell més internacional on l’Àfrica seria un dels principals beneficiaris. 3. L’entrada d’Àfrica en la mira nipona ve motivada pel creixement econòmic espectacular del Japó i les pressions internacionals liderades pels EEUU que reclamen més ajuts, i evoluciona des d’interessos econòmics a llarg termini propis, passant per motivacions polítiques que giren entorn la geopolítica internacional, per afegir, en l’última etapa de la guerra freda, motivacions de caràcter humanitari en resposta a una demanda de la societat civil. 4. Els països africans depositaris de l’ajuda econòmica són en gran part els de l’Àfrica sot sahariana i sobretot Sud-àfrica. Aquest és un cas apart, ja que les relacions bilaterals es produeixen en el marc de l’apartheid, cosa que porta al Japó a una política de dues cares, l’oficial que reduïa les relacions polítiques i culturals amb aquest govern i la real que mantenia en augment el comerç i altres formes encobertes de relació política. 5. Les causes del suport a Sud-àfrica les podem trobar en el recolzament que aquest país donava a la lluita contra el comunisme a l’Àfrica. Però la prolongació de les relacions bilaterals més enllà de la guerra freda clarifica que existia un cert desinterès per part del govern japonès en condemnar el racisme[14]. De fet els japonesos, que eren tractats a Sud-àfrica com a “honorary whites” (Morikawa, 1984:136), no tracten especialment bé a les seves minories i són un dels pocs països del món que malgrat la crisi econòmica, les baixes taxes de natalitat, l’envelliment de la població, etc. no plantegen que la immigració sigui una solució preferencial pel país, prevalent l’interès per mantenir una societat racialment compacte.

 

REFERENCIES BIBLIOGRAFIQUES

 

Alden, Ch.; Sato, M. (2004). “La diplomatie japonaise de l’aide el l’Afrique”. Afrique contemporaine, dossier 14, pàg.13-31.

Extret el març de 2008 de www.cairn.info/load_pdf.php?ID_ARTICLE=AFCO_212_0013 -

García, C.; Pareja, P. (2004). “Relacions internacionals a l’Àsia Oriental entre el 1945 i el 1989”. FUOC, mòdul II de l’assignatura Política internacional a l’Àsia Oriental.

Luna, J. (2004). “La realitat de la guerra freda a l’Àsia Oriental”. FUOC, mòdul I de l’assignatura Política internacional a l’Àsia Oriental.

Mapa “Guerra Freda: 1945-1960” a l’any 1959, facilitat per la UOC (2008), assignatura Política internacional a l’Àsia Oriental.

Matsuura,K. (2002). “Le Japon et l’Afrique”. CHEAM (Centre des Hautes Etudes sur l’Afrique et l’Asie Modernes): Ambaixada del Japó a França. Extret el marc de 2008 de www.geopolitis.net

Morikawa, J. (1984). “The anatomy of Japan’s South African policy”. The Journal of Modern African Studies 22, 1:133-141. Cambridge University Press. Extret el març de 2008 de www.jstor.org.

Ríos, X. (2004). “Les relacions actuals entre els països de l’Àsia Oriental”. FUOC, mòdul IV de l’assignatura Política internacional a l’Àsia Oriental.

www.wikipedia.org



[1] Com es manifestarà en el cas de la guerra de Corea que esclata el 1950 (García, Pareja, 2004:30).

[2] Tot i que les relacions econòmiques amb Sud-àfrica inicien ja al voltant de 1912 i pel 1918 Japó instaura el primer Consolat a l’Àfrica, concretament a Ciutat del Cap (Morikawa, 1984:139-140).

[3] Quan el Japó s’afegeix al Pla Colombo. (Alden, Sato, 2004:15)

[4] Publicada en un llibre blanc el 1958 pel Ministeri de Comerç internacional i indústria (MITI). (Alden, Sato, 2004:14)

[5] De totes maneres, durant aquest període, només entre 1 i 1,5 % del total de l’IDE del Japó al món es feia a l’Àfrica. (Matsuura, 2002:2)

[6] Sobretot Libèria que tenia més desenvolupades les infraestructures marítimes. (Matsuura, 2002:2)

[7] Com quedava registrat en el Llibre Blau Diplomàtic del Govern japonès que expressa el 1961 que Tokio i Pretòria, les dues respectives capitals, estan d’acord en establir relacions diplomàtiques. (Morikawa, 1984:133)

[8] Segons dades de l’OCDE. (Morikawa, 1984:134)

[9] El 1974 visita Ghana, Nigèria, Zaire i Tanzània, a més d’Egipte i el 1979 Nigèria, Costa d’Ivori, Senegal, Tanzània i Kenia. (Alden, Sato, 2004:16-17)

[10] Encara que només de Sud-àfrica al Japó i no a la inversa.(Morikawa, 1984:135)

[11] Una altra dada important és que la relació entre importacions i exportacions entre els dos països és quasi igual mentre que amb Nigèria les exportacions japoneses representen 1.493,605.000$ mentre les importacions només 120,172.000$. (Morikawa, 1984:134)

[12] Durant els anys 80 el Banc Mundial i l’FMI inicien programes d’ajuts als països africans per pal·liar la fam provocada per les fortes sequeres i les guerres internes, sense massa èxit ja que segons el Banc Mundial el PIB per càpita baixava un 1,2% per any mentre al sud-est asiàtic augmentava un 6,4% per any. (Alden, Sato, 2004:19)

[13] Malgrat tot esdevé, entre els anys 1991 a 2000, el primer país del món en quan a ajuts respecta. (Alden, Sato, 2004:19)

[14] El 1965 no havia signat encara un acord internacional que eliminava qualsevol forma de discriminació racial. (Morikawa, 1984:139)